Családunk fényképei

Családunk fényképei

Huszti Család

2021. április 13. - Dr. Fekete Ágnes

A Huszti család 

Huszti József, papnak készült, kilépése után felvették az Eötvös Kollégiumba. Klasszika filológus lett, tanszékvezető később. Először Szegeden, azután Budapesten. Az akadémia tagja lett, bújtatta Purjesz Bélát, aki szegedi belgyógyász professzor volt, zsidó volt. Szintén szegedi bújtatott volt Rusznyák István, később az akadémia elnöke lett. Felesége. Révhegyi Róza egy amolyan katonalélek-asszony volt. Csak azzal beszélgetet, akinek megfelelő rangja volt. Fekete Antalt, nagypapánkat úgy mutatta be a Kosáry Domokos esküvőn, hogy "földbirtokos". Látszódnia kellett a rangnak. De sok egyszerű embernek is segített, akit akart, azt segített. Egy nagy szervező nő volt. Az öltözködésre nem igen adott, mégis dáma volt.

Huszti Ferenc, Bécsben tanult jogot, nagyon tehetséges volt, felesége egy svájci arisztokrata nő lett, a kommün alatt tevékenykedett vezető személyisége volt, Bécsbe, majd Moszkvába menekült, Lánya neve: Huszti Sollveig, Moszkvában él tán ma is. Györgyi nénit egyszer meglátogatták. Később  Moszkvában vezető ember lett, Sztálin kivégeztette a 30-as évek végén. 

Egy írásban olvasható a neve: Sinkó Ervin: Egy regény regénye

https://www.vamadia.rs/sites/default/files/2020-10/Sinko%20Ervin_Egy%20regeny%20regenye.pdf

Huszti Jenő, agrár egyetemet végzett, Szegedre került, az egyetemi kollégiumok vezetője lett. Felesége: Deák Ilona, kedves asszony volt, varró szalonja volt Szegeden. Állítólag Józsi bácsi segítette a szegedi karrierjét. 

Az egész család Zalabérből származik. A Nagyapa suszter volt, de általában iparosok voltak a Husztiak.

Huszti Imre nőtlen ember volt, ő lakott a nagymamával a Katona József utcában. Ott a sarkon volt szatócs boltja. 

Huszti Lajos, neki is boltja volt, ott benzint és olajat árult, ezt mondta Györgyi néni... Felesége volt Vilma néni, nem volt gyerekük.

Huszti Józsefnek volt egy lánya, Judit, ő volt a mindene, úszóbajnok volt, akkor csatolták vissza Erdélyt, Kolozsváron volt valamilyen versenyen, ott megcsípte egy bogár, és ebből eredő fertőzésben, szepszisben halt meg.

Lánya Klára, ő énektanár volt egy általános iskolában Farkas rét mellett, férje: Kosáry Domokos, kb,. 1980-ban lett öngyilkos. Férjének folyamatosan voltak más hölgyekkel kapcsolatai.

Másik fia Dénes, aki egy életművész volt, kereskedelemben dolgozott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladifotok.blog.hu/api/trackback/id/tr6316500118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása